Es crema un bosc per conservar l’avifauna de la zona

ELSA CANO (canoelsa4@) — Un projecte per afavorir la presència d’ocells en un terreny privat de 2 hectàrees al municipi de Pinós, que es troba entre el Solsonès i la Segarra, obliga a cremar de manera controlada la superfície de bosc. Es tracta d’un acord entre el propietari del terreny, els Bombers de la Generalitat i Photo Logistics, una empresa especialitzada en turisme ornitològic.

La crema controlada de la zona es deu al creixement desmesurat del bosc, el qual impedeix que espècies que necessiten espais oberts per niar no ho puguin fer. En són exemples la merla roquera (Monticola saxatilis), el còlit ros (Oenanthe hispanica) i l’hortolà (Emberiza hortulana). Aquestes aus es van instal·lar al territori després dels incendis del 1998 de la zona. Com que el bosc començava a créixer, encara no era frondós, i els ocells hi podien criar.

El municipi de Pinós, a finals del segle XIX i a principis del XX, era un terreny de vinyes, però quan la crisi de la fil·loxera va arrasar Catalunya es va abandonar la zona i el bosc va cobrir-la. / Foto: ARA

El municipi de Pinós, a finals del segle XIX i a principis del XX, era un terreny de vinyes, però quan la crisi de la fil·loxera va arrasar Catalunya es va abandonar la zona i el bosc va cobrir-la. / Foto: ARA

El biòleg i fotògraf que forma part de Photo Logistics, Carles Santana, assegura que la crema del terreny ha estat “molt superficial i molt conservadora”. D’aquí poc, les plantes rebrotaran i hi podran pasturar les vaques del propietari perquè el terreny no s’ha calcinat del tot. Per això, els bombers han dut a terme el projecte— amb l’ajuda d’un Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) — en aquesta època de l’any, perquè quan les aus tornin a arribar amb l’estiu es trobaran un ecosistema ideal per establir-se; tindran terrenys rocallosos i els insectes adequats per menjar.

El projecte ha tingut el vistiplau de totes les parts. En primer lloc, del propietari del terreny, ja que es beneficiarà del 10% de les entrades que compri la gent quan vagi a les visites ornitològiques. En segon lloc, l’empresa Photo Logistics que organitzarà les visites i, finalment, els bombers que han pogut fer pràctiques per conèixer millor el comportament d’un foc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s