El mosquiter de doble ratlla visita Catalunya un any més

GERARD FUNOSAS -Diversos mosquiters de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) s’estan observant aquests dies a Catalunya, passant en migració post-nupcial cap a les zones d’hivernada. Els registres d’aquestes aus es concentren sobretot al litoral.

Aquest mosquiter és una espècie asiàtica bastant rara d’observar a casa nostra. És nidificant a Sibèria i voltants, en un gran territori que va des dels Urals fins a Mongòlia i el nord-est de la Xina, i emigra per passar l’hivern al sud-est d’Àsia. Per motius geogràfics, el seu pas per l’oest d’Europa és escàs. Tot i així, a Gran Bretanya s’entren anualment alguns centenars de citacions. Paral·lelament, a Catalunya se’n registren unes poques desenes per any de mitjana, tot i que la dada ha augmentat darrerament.

Mapa d'observacions de mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) / Font: ornitho

Mapa d’observacions de mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) a Catalunya / Font: ornitho

El pic de migració del mosquiter de doble ratlla és ben entrada la tardor, a finals d’octubre i primers de novembre, tot i que es pot veure puntualment algun individu durant tot el setembre i fins al desembre. És una migració tardana si la comparem amb el pas migratori dels ocells europeus que hivernen a l’Àfrica, i sobretot és irregular, perquè només passa per Catalunya en la tornada de les zones de cria, a la tardor. A la primavera, en canvi, la seva ruta no es desvia tant d’Àsia i per això no es detecta cap individu.

Fins al moment, entre el 5 de setembre i el 7 d’octubre, a Catalunya s’han observat un mínim de 13 individus, corresponent a 16 entrades a l’Ornitho: un valor bastant superior al de mitjana anual fins aquesta data. S’espera, però, que fins a finals de tardor se’n detectin molts exemplars més.

Mosquiter de doble ratlla fotografiat aquest dilluns a Castelló d'Empúries / Autor: Fran Trabalon

Mosquiter de doble ratlla fotografiat aquest dilluns a Castelló d’Empúries / Autor: Fran Trabalon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s