Tarragona impulsa mesures per evitar el xoc d’aus a façanes de vidre

ELSA CANO (@canoelsa4) / PD — L’Ajuntament de Tarragona posa en pràctica dues possibles mesures per evitar el xoc d’aus contra un edifici amb balcons de vidre a la plaça Imperial Tàrraco. Les mesures pal·liatives són una barrera de llum infraroja que cobreixi la façana i uns altaveus dissuasius que emeten un so que les aus capten com si fos un senyal d’alarma.

Segons l’Institut Català d’Ornitologia, uns 800 ocells moren cada any en col·lidir contra l’edifici de vidre de Tarragona, el qual provoca un efecte mirall i reflecteix els arbres i la verdor de la plaça. El consistori tarragoní havia proposat enganxar adhesius als finestrals per fer-los més visibles a les aus, però els veïns del bloc de pisos consideraven que trencaven l’estètica de l’edifici.

Raúl Aymí, expert de l’ICO, assegura que aquestes mesures són de caràcter experimental, ja que no hi ha resultats de la praxi, encara que s’intenti dur a terme arreu. De fet, el problema dels edificis amb efecte mirall, assegura Aymí, “és un problema global de tot el món on hi ha aquest tipus de construccions amb vidrieres; en zones dels Estats Units i el Canadà”.

Edifici de la plaça Imperial Tàrraco amb balcons de vidre on els ocells hi xoquen confosos per l'efecte mirall. / Foto: PuntDiari (Judit Fernández)

Edifici de la plaça Imperial Tàrraco amb balcons de vidre on els ocells hi xoquen confosos per l’efecte mirall. / Foto: PuntDiari (Judit Fernández)

Tanmateix, també depèn molt de la localització de l’edifici, ja que n’hi ha que depenen de la llum i del seu voltant són més perilloses per les aus. A Tarragona, molts dels ocells que col·lidisquen són aus nocturnes. Les espècies més afectades pel xoc són la boscarla de canyer (Acrocephalus scirpaceus), el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), el tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) i el pit-roig (Erithacus rubecula). Tot i que també, afegeix Aymí, s’han trobat “ocells rars a la ciutat, com ara el bruel (Regulus ignicapilla)”.

Actualment, no existeix un tipus de normativa estricte sobre aquest tipus de problemes, hi ha un buit legal i no existeix una base jurídica perquè l’administració pública pugui, per exemple, obligar als veïns que enganxin adhesius a les vidrieres dels balcons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s