Una cinquantena d’aus moren per botulisme als Aiguamolls de l’Empordà

GERARD FUNOSAS – Una cinquantena d’ocells aquàtics han mort a causa d’un brot de botulisme al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà durant la última setmana, la majoria de les aus són ànecs collverds.

“La toxina causant del botulisme és de les més mortíferes que hi ha, però només afecta a les aus”, aclareix el director el Parc, Sergi Romero. Aquesta malaltia la provoca un bacteri (Clostridium botulinum) que es pot desenvolupar en aigües poc oxigenades, i les contamina alliberant-hi la toxina que mata als ocells que en beuen.

Romero preveu que es pugui tenir el brot controlat cap a finals de setmana, ja que les basses afectades, les d’Almatà, ja s’han començat a assecar, eliminant la font d’infecció. Al mateix temps, el fet que els dies de calor s’estiguin acabant, també és positiu per evitar la propagació de la malaltia. A més, els tècnics del Parc Natural no han trobat indicis de la presència de botulisme en altres zones dels aiguamolls.

Almatà, PNAE / Font: wikimedia commons

Almatà, PNAE / Font: wikimedia commons

Dijous passat, amb la troballa dels primers 9 cadàvers, es va donar l’alarma de la malaltia. El protocol a seguir, a part d’assecar la llacuna, va fer implantar aquesta setmana un sistema de senyals acústics per espantar els ocells i que evitar que s’acostin a les basses infectades.

Algunes fonts no oficials, però, creuen que l’administració no va actuar amb prou rapidesa, i que aquest sistema acústic s’hauria hagut d’aplicar abans. Paral·lelament, suggereixen que el nombre d’aus mortes podria ser bastant superior al conegut oficialment.

El director del Parc ha qualificat el brot de “petit”, tenint en compte l’extensió de la zona afectada i el nombre d’aus mortes. Destaca, per exemple, que un brot de la mateixa malaltia de l’any 1999 va matar a més de 400 aus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s