[CRÒNICA] SEGUINT EL PROJECTE MIGRACIÓ

GERARD FUNOSAS – Any rere any, cap a finals d’estiu, milions d’ocells deixen el lloc on han criat o on han nascut per anar a passar l’hivern a unes zones més meridionals, on farà menys fred i, per tant, el clima els serà més favorable. Aquest és el fenomen anomenat migrció de tardor o post-nupcial.

Estudiar el funcionament i la dinàmica d’aquests moviments massius d’aus és una de les claus de l’ornitologia. L’observació d’aquests ocells migradors genera una gran quantitat d’informació relacionada amb els patrons de migració de cada espècie. És a dir, les dates aproximades de sortida i arribada, o els espais escollits d’hivernació i de nidificació, a més a més de l’àbundància de les seves respectives poblacions al llarg del temps. Per respondre a altres preguntes, com per exemple si tenen tendència o no a tornar al mateix lloc a criar, o quants anys poden viure, cal fer un seguiment individualitzat d’alguns ocells migradors. Aquest monitoratge d’exemplars concrets es fa a través de l’anellament.

El Projecte Migració, coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), va començar l’any 1988 a fer aquest tipus de seguiment. El seu eix de treball és anellar contínuament en alguns punts de Catalunya – anomenats estacions – durant els dos períodes de migració, a través d’una campanya de primavera i una campanya de tardor.

Al Canal Vell, localitzat al Nord Est del Delta de l’Ebre, s’hi troba una de les estacions de la campanya de tardor, activa des del 1996. En aquest espai hi ha 21 xarxes fixes que s’utilitzen a diari durant 4 mesos seguits: d’agost a novembre, ambdós inclosos. L’ICO ha reunit anelladors d’arreu per cobrir la totalitat dels dies dins aquest període, oferint poder residir a unes instal·lacions del Parc que es troben a la mateixa estació, i una quantiat simbòlica per dia de feina. Cal dir que la campanya requereix dedicació total per part de l’anellador titular, des de l’alba fins entrada la nit.

Ocellaires (17)

Visó de la zona del Canal Vell des de la torre d’observació. / Font: Ocellaires

Jornada ornitològica al Delta de l’Ebre

Una jornada a la campanya comença una hora després de clarejar. Som dia 22/08/15, i l’equip d’anellament es desperta a les 7, a les instal·lacions del Canal Vell, per poder fer la primera volta a les 21 xarxes a 1/4 de 8 del matí. Per sort, l’estació d’anellament i l’habitatge són allà mateix. Les xarxes han restat obertes tota la nit, ja que de fosc els ocells no es mouen i no hi ha risc que hi caiguin. Encara amb la fresca de matinada, es fa la primera revisió a l’estació.
Els anelladors s’emporten bosses de roba on deixen individualment cada un dels ocells que s’han quedat a les xarxes. “D’aquesta manera, en no veure res, els ocells no s’estressen” explica l’anellador titular d’aquests dies, Marc Fusellas.

El total d’individus recollits es porta a la sala d’anellament científic d’ocells. Allà hi ha tot el material necessari per l’estudi: les anelles, els regles i balança, diverses guies i dossiers sobre la identificació, sexatge i datació d’ocells, etc. Mentre el sol es va aixecant, l’equip d’anellament s’organitza per tractar els 8 exemplars que han portat de les xarxes. Cada un s’anella – si no ho estava prèviament -, s’identifica l’espècie, el seu gènere i edat – si es pot -, i se li pren una sèrie de dades i mesures: estadi de la muda, llargada de l’ala, pes, etc. Tota aquesta informació s’escriu en codis numèrics senzills donats a partir d’uns estàndards d’anellament.

Els ocells no triguen a ser alliberats. Queden 20 minuts per fer la següent volta a les xarxes. La majoria de captures corresponen a la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus), un petit insectívor estiuejant molt propi dels canyissars, i molt més comú durant la migració. Un jove de cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) és el que capta més l’interès dels anelladors, ja que és el primer exemplar que s’anella en aquesta campanya de tardor: la migració de l’espècie tot just comença. “No és estrany que la majoria d’ocells que agafem estiguin de pas, ja que som en època de migració” aclara en Marc. Continua explicant que aquestes aus s’estan movent per arribar al seu lloc d’hivernada, i que per tant “la gran majoria de les anelles que estem posant acabaran arribant molts quilòmetres cap al Sud, moltes a l’Àfrica”.

Amb la mateixa dinàmica de treball, el matí avança mentre cada hora se sumen més i més captures. Destaquen sobretot individus d’algunes espècies migradores, com el papamosques gris (Muscicapa striata), la tallareta vulgar (Sylvia communis) o el tallarol de garriga (Sylvia cantillans), mentre que al quadern d’anellament es consolida la dominància de la boscarla de canyar.

MUS STR (5)

Papamosques gris (‘Muscicapa striata’) / Foto: Marc Fuselles

A partir de les 11, amb la calor, les captures disminueixen, ja que l’alta temperatura fa baixar l’activitat dels ocells, i no es mouen gaire. Temperatura màxima del matí: 28ºC. Aquest tipus d’informació també es recull al quadern. A la 1 del migdia es tanca les xarxes. Un cop processats els últims ocells, l’equip d’anellament es prepara el dinar i es permet descansar una mica. Fins a les 6, quan la calor s’ha moderat, no cal obrir xarxes.

Aquesta finestra de temps és l’única del dia en què s’atura l’anellament. Per això, havent dinat, els ornitòlegs aprofiten el temps per deixar el Canal Vell i anar a fer un cop d’ull al Goleró, una platja del Delta d’interès com a punt d’observació d’ocells. L’excursió resulta un èxit, amb la detecció de moltes espècies, entre elles una garsa de mar (Haematopus ostralegus), un xatrac gros (Sterna caspia) i bastants limícoles petits.

Es retorna a l’estació d’anellament, i es continua anellant fins a exhaurir les hores de sol. En total, cauen 34 exemplars més. Entre ells, una cotxa blava (Luscinia svecica), un altre migrador lligat a ambients humits. Quan la llum del sol s’apaga els ocells no es mouen més i deixen de caure a les xarxes. Tot i així, a les 10 de la nit es fa una volta de revisió per assegurar que no n’hi quedi cap.

El balanç del dia: 84 ocells. I un munt de dades que serviran a l’ICO per fer un seguiment de les espècies migradores.
L’equip d’anellament sopa i es dutxa, però no va a a dormir tard. L’endemà els espera una altra jornada amb el mateix funcionament.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s