Neixen en captivitat 13 polls de xoriguer petit a la plana de Lleida

GERARD FUNOSAS – Un total de 13 polls de xoriguer petit (Falco naumanni) s’han criat en captivitat aquest estiu als secans de Bellmunt-Almenara i Belianes-Preixana (Lleida), gràcies a un projecte d’Endesa de reintroducció de l’espècie. El seu objectiu és afavorir la cria del rapinyaire a Catalunya i millorar la connectivitat de les seves colònies, unes al pla de Lleida i les altres a l’Alt Empordà.

La iniciativa, nascuda al 2014,  forma part del Pla de Conservació de la Biodiversitat de la companyia, que pretén  millorar l’estat de conservació ambiental de les zones per on passen les seves línies elèctriques.

Les actuacions enguany s’han dividit en tres tasques: la preparació i restauració de les 60 caixes niu col·locades l’any anterior, la cria en captivitat per hacking o alliberament assistit dels 13 polls, i el seguiment de l’espècie a la zona, a través de l’observació dels individus.

M_995013

La tècnica del hacking es basa en el contacte visual entre els polls criats i una parella d’adults de la seva espècie, tot i ser alimentats manualment mentre no es valen per si sols / Font: VilaWeb

Amb el hacking es pretén enfortir un sentiment de pertinència a la colònia dels joves nascuts, i també s’afavoreix la probabilitat de retorn la primavera vinent, després de la seva hivernada a l’Àfrica. Aquest estiu s’ha constatat la reproducció amb èxit d’una parella d’aus del projecte que han retornat a criar a la zona.

Els tècnics del projecte han observat uns 10 exemplars de xoriguer petit pels entorns dels secans de Lleida, i gràcies al marcatge amb anelles de colors de tots els individus alliberats, poden comprovar quina és la taxa de retorn i l’èxit reproductiu dels exemplars anellats anys anteriors.

El xoriguer petit és una au rapinyaire migradora catalogada com a vulnerable, amb 154 parelles nidificants en l’actualitat, 101 a la demarcació de Lleida i 53 a la de Girona. Des del 1986, quan va deixar de nidificar a Catalunya, s’han engegat diversos projectes de cria i reintroducció, com el d’Endesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s