El flamenc no aconsegueix nidificar al delta de l’Ebre

ELSA CANO (@canoelsa4) – El flamenc (Phoenicopterus roseus) no ha pogut criar aquest any al delta de l’Ebre, en gran part a causa de la presència de gavians argentats (Larus michahellis) i guineus.

Els gavians ocupen la zona de nidificació on el flamenc s’establia des que va arribar al delta de l’Ebre l’any 1993, la tora dels Conills. Es tracta d’una petita illa apartada a les salines de la Trinitat, situada a la punta de la Banya, i és l’únic punt de cria de l’espècie a Catalunya. La presència del gavià ha provocat que el flamenc hagi intentat establir-se als dics de les salines, però les guineus l’han foragitat.

Parc Natural del delta de l'Ebre (Zona de la Punta de la Banya)

Parc Natural del delta de l’Ebre (Zona de la Punta de la Banya)

En conseqüència, la campanya d’enguany ha estat totalment infèrtil, seguint la tendència de les dues anteriors, amb només 609 i 533 parelles reproductores respectivament, lluny de la mitjana, d’unes 2.000 parelles. L’any 2009 s’havia estipulat el rècord de 3.139 parelles reproductores.

En declaracions a El Periódico, el biòleg del Parc Natural, Toni Curcó, ha valorat que la situació “no hauria de tenir conseqüències greus sempre que no es repeteixi”, de manera que confien a poder revertir aquesta tendència l’any vinent.

Els tècnics empraran més mesures de control per evitar que els gavians freqüentin la zona de la punta de la Banya. També s’habilitaran més barreres elèctriques als dics i s’expulsaran nuclis de guineus que puguin allunyar l’espècie migratòria. La prioritat del Parc és que el flamenc torni a criar a Catalunya.

Els anys 1999 i 2005, els flamencs tampoc van nidificar, tanmateix van ser excepcions aïllades.

Els anys 1999 i 2005, els flamencs tampoc van nidificar. Tanmateix, van ser excepcions aïllades. / Flickr (2010)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s