GERARD FUNOSAS – Els centres de recuperació de fauna de Catalunya han registrat aquest estiu un augment en el nombre de polls de falciot negre (Apus apus) ingressats per haver caigut del niu, probablement a causa de les altes temperatures d’aquest juliol.

El falciot, com a especialista en el vol, un cop al terra difícilment pot tornar a envolar-se, i molt menys un juvenil no del tot desenvolupat / Wiki Commons
El centre de Torreferrussa (Barcelona) ha ingressat uns 2.000 individus –més del doble de la seva mitjana–, mentre que al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà (Girona) s’ha arribat a uns 140 exemplars.
La troballa d’aquestes cries, incapaces de volar per no tenir el plomatge suficientment desenvolupat, és freqüent cada any, sigui per un intent de vol prematur, per una caiguda accidental o per l’abandonament del niu per gana o per excessiva calor.
El fenomen també s’ha vist a altres països d’Europa, com França o Suïssa, on s’ha arribat a temperatures al voltant dels 30ºC en algunes localitats poc càlides.
L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) demana que, davant la troballa d’un falciot al terra, es truqui al Cos d’Agents Rurals.
El falciot negre és una espècie estiuejant i insectívora que durant els mesos calorosos es pot veure i sentir volant en grup a pobles i ciutats, i actualment prepara la seva tornada a les zones d’hivernada de l’Àfrica.