Francesc Krichner: “El Delta Birding Festival comptarà amb noms destacats en el món de l’ornitologia”

ELSA CANO (@canoelsa4) – El 18, 19 i 20 de setembre tindrà lloc la segona edició del Delta Birding Festival, el Festival Internacional d’Ornitologia del Delta de l’Ebre. Es tracta de l’únic esdeveniment d’aquestes característiques que es celebra a Catalunya, que comptarà amb la participació d’ornitòlegs de primer nivell, sortides en vaixell, anellaments, exposicions, cinema, concursos, tallers, etc.

En aquesta entrevista parlem amb Francesc Krichner, de la botiga Oryx, “l’alma mater del festival”, en paraules de l’ornitòleg Abel Julien, també part de l’equip organitzador.

Quina és la valoració que feu del Delta Birding Festival de l’any passat?

Per ser la primera edició vam quedar força satisfets. Vam tenir la impressió, i així ens ho van corroborar la major part dels assistents, que havíem preparat una molt bona graella d’activitats: conferències, activitats per anar a veure ocells a l’entorn del festival… Per altra banda, la representació d’empreses relacionades amb els ocells i de l’observació de la natura, tot i que no va ser tot el suficientment extensa com ens hauria agradat, era prou maca i interessant, especialment en l’apartat d’òptica. Això va fer que la fira també fos un èxit.

Quines expectatives teniu de cara a aquest any?

Confiem que la bona empremta que vam deixar l’any passat sereveixi perquè aquest any el nombre de persones interessades en estar presents al festival sigui més gran. També farem més esforç per la difusió que, francament, és fonamental per aconseguir que la gent s’assabenti de quina és la nostra proposta en aquesta fira. En la mesura de quines siguin les possibilitats, seguirem mantenint el mateix nivell de bona qualitat d’activitats i de ponents. Procurarem que els ponents hagin estat poques vegades a Catalunya o a l’estat espanyol i que expliquin les seves experiències o els seus coneixements. També mirarem d’aconseguir nous col·laboradors o nous socis en l’organització —sembla que així serà aquest any—, així com un pèl més de participació de la gent de l’entorn.

A banda del turisme massiu, el turisme de natura està molt més repartit en el territori i fa un consum més equilibrat dels recursos i dels serveis turístics de petita escala.

El festival comptarà amb noms destacats en el món de l’ornitologia?

Sí. Tenim pràcticament garantida la presència de Hadoram Shirihai, un ornitòleg israelià, molt famós en aquests moments a nivell europeu perquè és possiblement el millor expert en identificació d’ocells i que, a més a més, està treballant com a autor principal d’un nou handbook, un nou manual d’identificació dels ocells del Paleàrtic occidental. També tenim previst que estigui present Dick Forsman, un finlandès que és el millor especialista en identificació de rapinyaires d’Europa. Per últim, tenim confirmada la presència de Markus Varesvuo, un fotògraf també finlandès que en aquests últims anys s’ha fet molt famós per l’excel·lència dels seus treballs específicament d’ocells.

Quin és l’objectiu d’un festival d’aquestes característiques?

Hi ha diversos objectius, relacionats amb els diversos organitzadors i col·laboradors del festival. Els tres principals, els que portem la inciativa del festival —l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), la Fundació Catalunya-La Pedrera i l’Oryx—, tenim els nostres propis objectius. L’ICO pretén augmentar, en la mesura del possible, la gent aficionada que vulgui dedicar-se a l’observació dels ocells i, de retruc, n’apreciï la seva necessitat de conservació; la Fundació Catalunya-La Pedrera, que és la única fundació de Catalunya que té una xarxa d’espais privada en la qual desenvolupa moltes activitats, la majoria d’elles relacionades amb els ocells, té com a objectiu fer promoció de la seva tasca; i des de l’Oryx, com a botiga especialitzada en la natura, pretenem que el petit teixit empresarial i comercial que hi ha al voltant d’aquesta activitat tingui un punt de trobada pels seus consumidors per conèixer nous serveis, nous productes i noves opcions.

Confiem que la bona empremta que vam deixar l’any passat sereveixi perquè aquest any el nombre de persones interessades en estar presents al festival sigui més gran.

Quines són les fonts de finançament?

Tenim tres suports importants de caràcter institucional que aporten recursos econòmics per l’organització del festival: la Generalitat de Catalunya i, en concret, el Departament d’Agricultura, vehiculat a través del Parc Natural del Delta de l’Ebre; la Diputació de Tarragona, a través d’un patronat de promoció turística de l’Ebre i, per últim, la ciutat d’Amposta, que acull l’activitat. Totes tres institucions ens ajuden econòmicament i, a més, persegueixen els seus propis objectius.

Quins objectius?

El Departament d’Agricultura, com a gestor dels parcs naturals, està molt interessat en fer visible que els parcs naturals són un recurs turístic important pel país i que, a banda del turisme massiu, el turisme de natura està molt més repartit en el territori i fa un consum més equilibrat dels recursos i dels serveis turístics de petita escala. Per altra banda, la Diputació de Tarragona i, en concret, aquest patronat que està destinat a la promoció turística de la zona cap a l’exterior, veu que és un esdeveniment prou important a nivell internacional per atraure turisme. Per Amposta, lògicament, és molt oportuna qualsevol activitat positiva pel medi natural que generi públic i moviment al seu municipi, bona part del qual està al Delta de l’Ebre, en convivència amb la natura, els ocells, els arrossaires, els caçadors, etc.

Tenim pràcticament garantida la presència de Hadoram Shirihai, un ornitòleg israelià, molt famós en aquests moments a nivell europeu perquè és possiblement el millor expert en identificació d’ocells.

Per què al Delta de l’Ebre i per què al setembre? El festival podria tenir lloc en un altre espai i en un altre moment de l’any?

Per descomptat. Catalunya és un país que té molts espais naturals interessants i a totes les èpoques de l’any és un espai molt favorable per gaudir de l’observació dels ocells. Però, possiblement, el Delta de l’Ebre n’és un dels millors i té importància més enllà de les nostres fronteres. El setembre és una època molt bona perquè és època de migració de tardor de molts ocells i, a més, el moment de l’any en que, amb més freqüència, arriben ocells extraordinaris, rareses, que vénen del continent americà.

Vau poder observar alguna raresa l’any passat?

L’any passat va ser extraordinari: durant els tres dies del festival hi va haver tres espècies d’ocells excepcionals, dues que provenien del nord d’Amèrica i una de l’est d’Àsia. Va ser increïble. Això fa que, per a qualsevol dels nostres possibles visitants, coincideixi la visita del festival amb unes jornades de camp fabuloses.

Catalunya és un país que té molts espais naturals interessants i a totes les èpoques de l’any és un espai molt favorable per gaudir de l’observació dels ocells.

Situar el festival a l’Ebre és geogràficament estratègic?

Una qüestió que ens interessa és la localització del Delta de l’Ebre, que és més propera a la resta de l’estat espanyol. Pretenem despertar l’interès de gent d’Aragó, Navarra, País Basc i potser del centre d’Espanya.

Se sap a quin projecte de conservació aniran destinats els beneficis del Delta Birding Festival 2015?

Encara no, estem parlant-ne. Segur que tornarà a ser algun projecte que, d’alguna forma, estigui vinculat amb la importància dels ocells a Catalunya. Aviat comuniacarem aquesta informació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s