[CRÒNICA] Es rebutja la proposta d’ICV-EUiA de derogar el Decret que dóna marge legal a la captura d’ocells de cant

VALENTINA RAFFIO (@raffiovalentina) – El dia ha començat amb una gran notícia pel món dels defensors dels ocells a Catalunya. Avui, a les 16 h estava previst que la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural del Parlament debatés sobre el Decret 139/2014 relacionat amb la captura d’ocells fringíl·lids o de cant. Però, a l’hora de la veritat, de debat n’hi ha hagut ben poc.

Hortènsia Grau, parlamentària d’ICV-EUiA, ha proposat la derogació del polèmic Decret 139 que permet que els ocellaires obtinguin unes autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells d’ocells fringíl·lids destinats a la cria en captivitat i, en darrer terme, als concursos de cant.

Des d’un principi, el debat ja es plantejava com a un dels punts de l’ordre del dia més polèmics ja que “enfrontava” una problemàtica mediambiental, com és la tinença d’ocells de cant, amb els interessos de les tradicions dels criadors d’ocells de Catalunya.

El debat es plantejava com a sisè punt del dia i ha trigat en aparèixer a escena. En els cinc punts anteriors, la comissió s’ha posicionat a favor de totes les propostes presentades mostrant un esperit mediambiental conciliador amb els interessos dels pagesos de les terres rurals de Catalunya. Tanmateix, el to ha canviat immediatament quan el debat s’ha desplaçat sobre el tema de la vulneració de drets d’animals i no de persones.

Grau, ja des del primer moment, imaginava que el debat seria més que escàs ja que no és la primera vegada que el tema es presenta a la comisió. En totes les ocasions precedents, la resposta per part de l’oposició sempre ha sigut la mateixa: defensar les “tradicions” per sobre dels drets dels animals. Tanmateix, Hortènsia Grau ha intentat defensar la seva proposta amb arguments de caire mediambiental, de defensa de la fauna i de protecció de les espècies més vulnerades per la legislació vigent.

Les primeres respostes a la proposta d’Iniciativa plantegen que el fet de tenir un Decret que reguli l’activitat ja és un pas molt important ja que és un antecedent com que servirà per establir futurs debats sobre el tema.

Els socialistes, pel seu compte, consideren que en un moment en que “encara no es pot criar en cautivitat” no es pot plantejar eliminar l’únic decret que regula i permet la captura d’ocells fringíl·lids. Segons han argumentat, ens trobem en un moment en què la captura en viu dels ocells de cant és l’única solució per a que la tradició dels ocellaires continui viva.

Els populars també s’han mostrat fermament en contra de la proposta d’Iniciativa ja que consideraven que deixava marge a tradicions tan catalanes com ho són la cria d’ocells de cant. El parlamentari popular s’ha mostrava molt contrariat ja que ha no entenia “per què vosaltres [ICV-EUiA] que sou tan independentistes no ho defenseu”.

La posició de Ciutadans davant el tema ha sigut molt ferma: és massa d’hora per derogar un Decret que porta menys de cinc mesos vigent. Per tant, per part d’aquest grup parlamentari, tot debat queda exclòs.

Convergència i Unió, en canvi, ha atacat el Decret 139/2014 ja que, des de la seva aprovació, els ocellaires catalans s’han trobat desprotegits i en un important greuge comparatiu respecte als de l’estat espanyol. L’oposició al Decret, per tant, distava molt de la dels verds.

Una vegada donada veu a tots els grups parlamentaris presents, Hortènsia Grau ha conclòs dient que, encara que ningú hagi donat suport a la seva proposta, el tema dels ocells fringíl·lids és quelcom pel que continuarà lluitant.

El debat s’ha tancat finalment amb aquests resultats:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s