Abel Julien: “Estem vivint un tercer esclat de l’ornitologia a Catalunya”

JUDIT PASTOR (@tidujpc) – Entrevistem Abel Julien, ornitòleg, membre de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i creador d’un reconegut blog sobre ornitologia. El seu lema és “Born for birding” i ho demostra dia rere dia amb la seva feina a l’Institut. A banda el seu treball a la institució, en Julien és molt conegut entre els ornitòlegs catalans per la feina de difusió que fa al seu blog. El blog ornitològic d’Abel Julien intenta fer comprensibles els grans temes de l’ornitologia amb articles d’aprofundiment i de qualitat.

Ens trobem amb ell per conèixer la seva opinió sobre la situació actual de l’ornitologia a Catalunya i sobre les seves previsions de futur.

 ELS 4 PUNTS CLAU

Creus que a Catalunya hi ha una cultura d’arrelament en relació a l’ornitologia?

Sí. Cada vegada hi ha més gent interessada en l’ornitologia, hi ha molt d’arrelament. Jo crec que estem vivint un tercer esclat de l’ornitologia a Catalunya, que està arribant a nivells de popularitat molt més extensos del que era abans. Això potser implica una disminució de la mitjana de qualitat de les observacions.

En quin sentit?

Com que hi ha tanta gent aficionada, no tan professional, la qualitat acaba baixant… Tot i així, el fet que hi hagi tanta gent mirant ocells ens permet mostrejar el país i obtenir una quantitat d’informació brutal. Després podem processar aquesta informació i fer treballs orientats a conservació.

Catalunya està a un nivell perfectament digne a l’altura del nivell mitjà europeu.

I en què es diferencia Catalunya de la resta d’Europa?
Si fem un mapa de les dades de l’Ornitho a nivell de tota Europa veiem que hi ha una gran densitat d’informació del mig cap al nord. Al sud d’Europa la cosa es difumina molt i ja no hi ha tantes dades. Però llavors trobem Catalunya, un focus amb un nivell important d’informació. Potser no tant com els països nòrdics com gran Bretanya i els Països Baixos, però es veu un nivell perfectament digne a l’altura del nivell mitjà europeu.

Això es relaciona amb l’increment de la popularitat de l’ornitologia al territori català del que parlàvem abans?

Clar. En aquest aspecte, sense tants triomfalismes, podem dir que estem a un bon nivell de quantitat però també un bon nivell de qualitat. Científicament, una cosa que interessa molt són les llistes completes d’Ornitho. És a dir, que la gent acoti el temps que ha estat mirant ocells i posi la llista de tots els ocells que ha observat.

Què es recull en aquest tipus de llistes?

Des del pardal més senzillet a l’àguila pescadora o altres espècies més boniques. En recopilar tot això, es tenen dades de molt valor per elaborar després informes d’abundància de població. En aquests aspecte, som els top dels ornithos d’Europa ja que som els que proporcionem una informació de més qualitat. Per tant, quantitat acceptable i qualitat molt bona.

Som els top dels ornithos d’Europa: som els que proporcionem informació de més qualitat

En tot aquest panorama quin paper té la ciència ciutadana?

Actualment, la ciència ciutadana té una importància cabdal. Tots aquest portals i projectes en els que la gent, aficionats amb més o menys dedicació, aporten dades és fonamental per fer seguiment de la població. És una característica de tots els països desenvolupats.

Seria possible obtenir els mateixos resultats sense la participació ciutadana?

Per un científic sol, cobrir tota Catalunya és una tasca absolutament monumental. Mentre que si tens milers de persones observant i aportant informació en diferents llocs pots arribar a dimensions impressionants, encara que perdis qualitat i precisió. El volum d’informació que et dóna és importantíssim. Jo crec que en aquest aspecte anem per bon camí.

REFLEXIÓ FINAL D’ABEL JULIEN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s