Francesc Coll: “Les sancions als caçadors furtius no són prou altes i no compensen tot l’esforç”

VALENTINA RAFFIO (@raffiovalentina) – Davant els incipients casos de caça furtiva produits aquest any a Catalunya, entrevistem a Francesc Coll, president de l’ASPARC (Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya), que es posiciona fermament en contra d’aquesta pràctica. Coll ens parla de les causes i motivacions que amaga la caça furtiva i les actuacions dels Agents Rurals per prevenir aquest tipus de maltractament animal.

En quin punt ens trobem en la lluita contra la caça furtiva? Són suficients les sancions imposades als caçadors furtius? Francesc Coll ens ho explica.

En aquest moment, Francesc Coll està lluitant activament contra la l'aprovació de la polèmica "Ley Montes", que retalla encara més les competències dels Agents Rurals.

En aquest moment, Francesc Coll està lluitant activament contra la l’aprovació de la polèmica “Ley Montes“, que retalla encara més les competències dels Agents Rurals. Dins dels cos dels Agents, Coll s’encarrega de la prevenció i protecció del medi ambient i criminologia ambiental.

Com es posiciona la legislació actual sobre el tema de la caça furtiva?

La captura és una activitat que està regulada i prohibida per la normativa de protecció als animals. De fet, els ocells estan protegits de manera general per la normativa europea i fins fa molt poc estava prohibit totalment per la normativa catalana. Hi ha haver captura d’ocells fringíl·lids fins l’any 2009, fins que la normativa europea va prohibir aquesta pràctica.

Llavors per què continua aquesta pràctica si la llei ho prohibeix explícitament?

El que passa és que tot i que es va prohibir la pràctica de la captura, no s’ha arribat a prohibir mai la finança ni l’exhibició pública d’aquests ocells en concursos de cant. Quan tens uns animals i fins i tot els pots fer concursar en els anomenats concursos de cant, això afavoreix el furtivisme. Aquests ocells es capturen il·legalment en el medi natural, i això afavoreix el comerç il·legal.

 No s’ha arribat a prohibir mai la finança ni l’exhibició pública d’aquests ocells en concursos de cant

Quina finalitat amaga la caça furtiva?

No descobreixo res si dic que a moltes places i mercats de Catalunya hi ha venda il·legal d’ocells fringíl·lids. La repressió d’aquestes activitats, que pertoca als Agents Rurals i a la resta d’agents, és molt costosa i sovint suposa haver de mobilitzar molt personal. Les sancions que acaben pagant no son prou altes i no compensen tot l’esforç que comporta.

Tota la captura s’adreça al comerç il·legal?

El 90% de la caça furtiva d’ocells fringíl·lids a Catalunya té la seva destinació al mercat il·legal. Són animals que no es poden comprar ni vendre, així que són objecte del comerç il·legal, sobretot per la participació en concursos de cant.

I que se’n fa amb els animals capturats il·legalment?

Van a parar als mal anomenats concursos de cant. En realitat, a Catalunya el 90% de concursos d’ocells fringíl·lids no són de cant, sinó que són concursos d’agressivitat, concursos de pega, a veure quin és el mascle que demostra més masculinitat o agressivitat. Això també fomenta que se’ls donin substàncies que potenciïn aquesta agressivitat.

 En realitat, a Catalunya el 90% de concursos d’ocells fringíl·lids no són de cant, sinó que són concursos d’agressivitat

Quin tipus de substàncies se’ls dóna?

Els Agents Rurals hem comissat substàncies estupefaents perquè els animals mostrin més agressivitat ens aquests anomenats concursos de cant. Però, lògicament cal una analítica. Estem parlant d’animals amb molt poca sang i és realment complicat…

O sigui, que a més de la captura hi afegim maltractament animal….

El subministrament de substàncies que alteren el seu comportament és un continu i és molt present en els concursos de pega. Repeteixo que no són concursos de cant, que gairebé no en queden a Catalunya encara que algun sí, sinó que són concursos d’agressivitat, concursos en què l’ocell ha d’imposar-se sobre els altres. S’està venent com a tradicional de cant una cosa que en realitat és una competició entre ocells.

 S’està venent com a tradicional de cant una cosa que en realitat és una competició entre ocells

Com es mobilitzen els Agents Rurals per actuar contra els casos de caça furtiva?

Dins del cos dels Agents Rurals portem tot el que és la protecció al medi ambient, tenim encarregada des del tema de gestió de recursos forestals i espais naturals, contaminació i una part que és tota la protecció de la fauna. Dins la protecció de la fauna hi ha agents que estan especialitzats en el que és la protecció dels animals i que intenten fer un seguiment del que seria el furtivisme a Catalunya.

Per tant, quants agents estan destinats pels temes de la caça furtiva?

La inspecció i la repressió de la caça furtiva a Catalunya d’ocells fringíl·lids la portem a terme tots els agents rurals de totes les comarques de Catalunya, amb més o menys intensitat. Si ens arriba una notícia, si veiem alguna cosa durant la patrulla diària o si veiem una zona on hi ha indicis de furtivisme, llavors actuem. Sigui una zona que té el terra amb algun aparell de captura, sigui per la informació que ens puguin donar pagesos o la gent que passeja els seus gossos i ens indica que es pot estar produint alguna pràctica furtiva

Creus que és suficient la mobilització actual per part dels Agents Rurals per evitar més casos de caça furtiva?

Per suposat no es pot arribar en absolut a efectuar un control efectiu de la captura ni del comerç il·legal d’aquests ocells. No hi ha un número d’agents rurals destinats exclusivament per aquesta feina. És una feina que s’encardina dins la feina que tenim encomanats els agents rurals, que són múltiples.

Per suposat no es pot arribar en absolut a efectuar un control efectiu de la captura ni del comerç il·legal d’aquests ocells

En què constisteixen les denúncies de delictes contra el medi ambient?

La captura d’ocells fringíl·lids, si es fa amb xarxa japonesa, es considera que és un mètode de caça no selectiu. Al ser no selectiu es considera delicte el seu ús. El fet que sigui delicte fa que les persones que en fan ús, enlloc de tenir una sanció administrativa, tinguin un judici i, per tant, siguin acusats d’un delicte contra la fauna.

I què els passa a aquests denunciats?

Les condemnes per delictes contra la fauna són condemnes que, com la resta de sentències i tipificacions del codi penal, es basen en la capacitat econòmica de l’acusat, en aquest cas del caçador furtiu. El problema que té la justícia és arribar a saber quina és la capacitat econòmica del caçador. Però bé, això també passa a la via administrativa… acaben pagant pràcticament res.

[Els caçadors furtius denunciats] acaben pagant pràcticament res

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s