El gafarró i el tallarol capnegre s’adapten als ambients urbans de Barcelona

ELSA CANO (@canoelsa4) – Els gafarrons (serinus serinus) i els tallarols capnegre (sylvia melanocephala) poden trobar en les zones urbanes un medi ambient alternatiu per habitar-hi. Les dues espècies mediterrànies actualment estan en declivi en els seus hàbitats naturals a causa de l’abandonament de camps de conreu, la urbanització dels espais, als canvis en els sistemes de producció agrícola, entre altres.

Segons apunta l’estudi realitzat pel Museu de Ciència Naturals de Barcelona (MCNB) que ha investigat les aptituds adaptatives de les dues aus de l’ordre dels passeriformes en els hàbits urbans aquestes van en augment en aquest tipus d’àrees i resten estables en els últims anys.

Dibuix: SIOC

Dibuix: SIOC

El gafarró és un petit fringíl·lid resident al nostre país i comú a Europa, però la seva conservació a Catalunya, tal com assegura el SIOC (Servidor d’informació ornitològica de Catalunya), és “propera a l’amenaça”. L’espècie granívora tendeix a estar en les zones de la ciutat on hi ha parcs i ambients agraris però no es troben en jardins amb gespa, ja que el manteniment d’aquest i els pesticides impedeixen al gafarró aconseguir llavors.

L’estat de conservació del tallarol capnegre, en canvi, es troba en “preocupació menor”, segons el SIOC. L’estudi del MCNB assegura que l’espècie insectívora prefereix els ambients amb més arbustius per això tria jardins amb aquest tipus de planta perquè produeix fruits comestibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s