En marxa el tercer Atles dels ocells nidificants de Catalunya

JUDIT PASTOR (@tidujpc) – L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha fet una crida a la participació dels ornitòlegs catalans en un nou atles amb l’objectiu d’analitzar els canvis en la distribució de totes les espècies que nidifiquen a Catalunya.

Per tal de cobrir tot el territori, cada col·laborador s’haurà de responsabilitzar del mostratge d’un quadrat UTM 10×10. Es valoraran les observacions d’ocells nidificants, especialment qualsevol evidència de reproducció.

L’ICO detalla en un comunicat que “els quadrats s’assignaran per ordre de petició, donant preferència a aquells col·laboradors que fan el SOCC actualment al mateix quadrat o als que van realitzar el quadrat a l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002 o a l’Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009”.

El resultat final recopilarà les dades obtingudes a partir de les observacions d’ornitòlegs recollides al portal ornitho.cat, i aquelles obtingudes a paritr del projecte de Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya (SOCC).

S’estima que la piula dels arbres (Anthus trivialis) és una de les espècies amb un decrement més important. Des del darrer Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002, s’ha vist com ha desaparegut d’algunes regions perifèriques com el massís del Montseny. En canvi, la població del picot garser petit (Dendrocopos minor) ha augmentat un 200% respecte l’última edició.

El nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya i l’atles d’Espanya contribuiran a l’European Breeding Bird Atlas 2 2013-2017, precisament coordinat per l’ICO juntament amb la Societat Ornitològica Txeca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s