Disminueixen els ocells aquàtics que hivernen al Delta de l’Ebre

VALENTINA RAFFIO (@raffiovalentina) – Les dades del cens hivernal del Parc Natural del Delta de l’Ebre demostren que enguany la població d’ocells aquàtics al Delta ha disminuït en uns 65 mil exemplars. Els experts ho consideren un valor mitjà que, tanmateix, es diferencia molt del rècord assolit l’any passat. Cal recordar que al 2014 es va registrar un increment d’un 30% per sobre la mitjana dels darrers 10 anys.

Una de les possibles causes per explicar aquesta davallada és l’impacte del canvi climàtic sobre les migracions. L’increment de les temperatures al continent fa que les aus no migrin fins als seus hàbitats hivernals habituals i romanguin en el primer lloc on el clima els sigui favorable.

Un altra causa que podria explicar la davallada d’ocells aquàtics és l’empitjorament de la capacitat d’acollida que té el Delta. La pujada del nivell del mar repercuteix sobre els sistemes naturals i artificials que haurien d’acollir les espècies migrants.

Cens hivernal ocells delta ebre

El canvi climàtic afecta els albiraments de les espècies. Mentre que el martinet ros (1) és més habitual de veure, l’ànec coll verd (2) i el flamenc (3) són menys abundants que de costum.

Toni Curcó, tècnic del Parc Natural del Delta de l’Ebre dins l’Àrea de Protecció i Recerca, constata que un dels efectes d’aquest canvi ambiental és que algunes espècies estivals i reproductores arribaven al Delta durant uns període de cria estan esdevenint cada vegada més regulars o freqüents durant l’hivern. El martinet ros és una espècie que està esdevenint més habitual en el cens d’hivernants mentre que baixen els albiraments de ànecs coll verd i flamencs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s