Disponible una app per censar aus aquàtiques a Espanya

JUDIT PASTOR (@tidujpc) – La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife) celebra el Dia Internacional de les Zones Humides llançant una app per als censos hivernals de les espècies aquàtiques a Espanya. Es tracta d’una eina gratuïta per a dispositius Android a l’abast de la comunitat científica i els ornitòlegs aficionats que serveix per informatitzar les espècies i el nombre d’exemplars, el responsable i els col·laboradors del cens, a més de dades referents a l’entorn, com ara el nivell de l’aigua o la climatologia.

L’aplicació també permet identificar els aiguamolls més propers a la ubicació de l’usuari. Ja està disponible a Google Play.

 

Juan Carlos Del Moral, responsable de l’àrea de seguiment de SEO/BirdLife, recalca la importància dels censos, una activitat històrica que aquesta organització va impulsar l’any 1965 i que actualment “no rep el suport suficient de l’Administració”.

Mantenir aquests estudis és competència de les comunitats autònomes, però des de l’any 2008 Extremadura, Castella-La Manxa i Madrid han deixat de fer els censos. És més, la legislació, tant nacional com europea i internacional, obliga a mantenir els inventaris actualitzats.

La informació sobre les aus aquàtiques que s’obté gràcies als censos és “fonamental per a dos processos estratègics en marxa a Espanya i a Europa”, insisteix l’organització. D’una banda, per a la redacció de plans de gestió d’espais protegits i, de l’altra, per a la definició de plans hidrològics.

David Howell, coordinador de l’àrea de polítiques de SEO/BirdLife, alerta de la dificultat de conservar el territori si les comunitats autònomes deixen d’organitzar els censos de les aus aquàtiques, ja que aquests estudis són “una part central del seguiment de l’estat dels aiguamolls i un compromís bàsic del Conveni de Ramsar“. Per això, assenyala que, amb el llançament d’eines com aquesta app, “SEO/BirdLife i els seus voluntaris segueixen apostant fort pel futur i el coneixement” i convida l’Administració “a seguir l’exemple”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s