2 de febrer, Dia Mundial de les Zones Humides

VALENTINA RAFFIO (@raffiovalentina) – El Dia Mundial de les Zones Humides es celebra avui, dia 2 de febrer, en commemoració de la entrada en vigor del Tractat Ramsar de 1975. A arrel d’aquest tractat per a la conservació de les Zones Humides es començaren a impulsar projectes a nivell nacional i internacional per a fomentar la conservació i l’ús sostenible d’aquests ecosistemes. El tractament de les zones humides, considerades històricament com a territoris insalubres, canvià radicalment arrel de la signatura del Tractat i es començaren a apreciar les seves funcions ecològiques i socials.

Les zones humides aporten grans avantatges tant a les persones com l’ecosistema. L’explotació d’aquests paisatges aporta uns importants beneficis econòmics, incentius culturals, científics i de caràcter didàctic i recreatiu per a les persones.

L’ecosistema dels aiguamolls és fonamental per al desenvolupament i la salvaguarda d’una gran varietat d’espècies. La gran quantitat de sediments depositats, que aporta una important riquesa de nutrients, i la bona il·luminació generen un ecosistema òptim per a la proliferació de la fauna. En aquest context, les aus són atretes per la quantitat d’invertebrats, peixos, mol·luscs a més dels grans avantatges que proporciona aquest hàbitat.

Delta de l'Ebre

Delta de l’Ebre

En les catalogacions de Ramsar, Catalunya compta amb quatre zones humides d’importància internacional: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Delta de l’Ebre, Estany de Banyoles i els Aiguamolls de l’Empordà. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a més a més del que estipula El Ramsar, ha catalogat 329 zones humides més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s